RADIO OGNJIŠČE: V času pandemije tudi depoziti v bankah večji

V času pandemije so se depoziti prebivalstva v bankah povečali in se gibljejo okoli 24 milijard evrov. Obresti so na rekordno nizkih ravneh, komercialne banke pa za vloge nad 200 tisoč evrov zaračunavajo ležarine. Varčevanje na bankah velja za najmanj tvegano, zaradi nedonosnosti pa nekateri iščejo druge načine hranjenja kapitala.

ROBERT BOŽIČ: V času pandemije so se depoziti prebivalstva v bankah povečali in se gibljejo okoli 24 milijard evrov. Obresti so na rekordno nizkih ravneh, komercialne banke pa za vloge nad 200 tisoč evrov zaračunavajo ležarine. Varčevanje na bankah velja za najmanj tvegano, zaradi nedonosnosti pa nekateri iščejo druge načine hranjenja kapitala. Več, Andrej Šinko.

ANDREJ ŠINKO: Alternativa bančnim vlogam so lahko vrednostni papirji oziroma kapitalski trgi, ki pa so nekoliko bolj tvegani, saj donosi niso zagotovljeni.

ALEN ROŽAC (finančni analitik): Ključnega pomena v bistvu je, da se posamezniki oziroma investitorji seznanijo z vsemi tveganji, ki so povezani z investiranjem, kar še posebej velja za izbrano metodo investiranja, saj višji donosi statistično pomenijo višje tveganje in vedno je dobro biti maksimalno pripravljen in informiran.

ANDREJ ŠINKO: Pojasnjuje finančni analitik Alen Rožac. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič pa meni, da bi za slovensko in evropsko gospodarstvo bilo koristno, da bi ljudi z visokimi prihranki spodbudili k vlaganjem. Zato bi po njegovem bilo smiselno, da odločevalci…

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Na ustrezen način stimulirajo to, da ljudje preko kapitalskega trga participirajo in prispevajo pomembno k razvoju tako infrastrukturnih prepotrebnih projektov v Republiki Sloveniji kot gospodarskih družb kot novih gospodarskih iniciativ in da imajo za to ustrezen donos.

ANDREJ ŠINKO: Zanimiva alternativa je lahko tudi vlaganje v nepremičnine. Direktorica Agencije Stan Stanka Solar pojasnjuje, da cene nepremičnin še naprej rastejo zaradi povečanega povpraševanja, na slednje pa vpliva tudi strah.

STANKA SOLAR (direktorica Agencije Stan): Pred inflacijo ljudje, ker imajo kar precej privarčevanih sredstev in želijo v bistvu ta sredstva seveda na nek način na varno spraviti in vložiti v nepremičnine. Tudi če nekateri te nepremičnine potem ne oddajo naprej v najem, tudi če čakajo mogoče, kaj se bo dogajalo naprej, še vedno je to neka za njih varna naložba in zato se tudi odločajo za nakup.

ANDREJ ŠINKO: Pojasnjuje Solarjeva in dodaja, da je tudi pri nakupu nepremičnine treba biti previden, saj v primeru, da zadeve ne premislimo dobro, lahko imamo v prihajajočih letih z nepremičnino tudi veliko stroškov, na katere ob nakupu nismo premislili.